OVDE SE NALAZI REPLIKA PRESVETE BOGORODICE IZ HILANDARA! Sveti Teodor sa Vršačkog brega godinama čuva svoju ravnicu
Crkva, ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Kamerom kroz Srbiju

da li ste znali?

OVDE SE NALAZI REPLIKA PRESVETE BOGORODICE IZ HILANDARA! Sveti Teodor sa Vršačkog brega godinama čuva svoju ravnicu

Crkva Svetog Teodora Vršačkog pravo je blago koje krije Vojvodina

Objavljeno:

Crkva Svetog Teodora Vršačkog, smeštena u blizini grada Vršca, predstavlja jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih simbola ovog kraja.

Posvećena Svetom Teodoru Nestoroviću, episkopu i mučeniku iz 16. veka, crkva je svedočanstvo bogate istorije i duboke religiozne tradicije. Reč je o verskom objektu koji j je izgrađen krajem 20. veka, dok njegov arhitektonski stil odražava klasične pravoslavne elemente sa prepoznatljivom kupolom i zvonikom.

Kako je Teodor postao svetac

Teodor Nestorović, vršački vladika, 1594. godine, podigao je Banaćane na ustanak protiv Turaka. Banaćani su pod barjakom Svetog Save uspeli da osvoje Banat, ali je turska vojska nakon par meseci povratila izgubljene gradove, a vršački vladika je uhvaćen i kažnjen Njemu je živom odrana koža. On je 4. veka kasnije (1994. godine) proglašen je za svetitelja od strane Srpske Pravoslavne crkve i time Vršac postaje jedan od retkih gradova koji ima Svetitelja sa imenom grada – Sv. Teodor Vršački.

U čast ovog Svetitelja na Vršačkom bregu je 2002. godine podignut i osveštan hram Svetog Teodora Vršačkog. Donator u izgradnji hrama bio je Rodoljub Drašković.

Crkva, Planina, Klisura
foto: RINA

Gradnja hrama

Izgradnja crkve na Vršačkom bregu počela je 1997. godine. Kamen temeljac ove svetinje donet je čak sa Svete Gore, iz Manastira Hilandara. Nekoliko godina kasnije, 2002. godine, započeto je živopisanje hrama. Freske su oslikali zografi žičke škole predvođeni đakonom Miodragom Tomiće. Po uzoru na hram Svetog Dimitrija u Solunu, ikonostas je napravljen od masivne hrastovine.

U periodu od 2004. godine do danas izgrađena je nova palionica sveća, izrađen polijelej, živopisana je kripta ktitora. Živopis je uradila Ružica Todorović iz Vršca. Gradnja parohijskog doma i uređenje porte započeto je 2008. godine, a radovi su završeni 2012. godine, uz pomoć mnoštva državnih, opštinskih, društvenih i privatnih institucija i preduzeća, kao i priloga naroda.

Ikona Bogorodice

Hram Svetog Teodora Vršačkog čuva vernu repliku čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, koja je izrađena u Manastiru Hilandar. Repliku ikone, Srpskoj pravoslavnoj Eparhiji banatskoj i hramu Svetog Teodora Vršačkog, poklonio je 2012. godine Milan Popović, privrednika iz Vršca. Takođe, naredne godine, u hram je stigla i replika Presvete Bogorodice Mlekopitateljnice iz Posnice Svetog Save u Kareji.

Bogorodica
foto: Printscreen Youtube

Bonus video:

03:51

NOVA VLADA MORA DA OPORAVI EKONOMIJU I POVERENJE GRAĐANA Stručnjaci analiziraju: Da li Laburisti realizovati sve što su obećali?

(Espreso / Mondo / J.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.